• Dunja

Šašavi Ludwig II. i njegovi dvorci iz mašte

Updated: Mar 16Ovaj putopis započinjemo u Münchenu, gradu po mjeri čovjeka. Osim povijesno vrijednih građevina, München se može pohvaliti i modernim zgradama koje će vam biti jednako zanimljive kao i one povijesno te kulturno relevantnije.


Srce grada je Marienplatz, glavni gradski trg koji okružuju veličanstvene zgrade nove i stare vijećnice te katedrala, Frauenkirche.

Prostorom dominira kip Djevice Marije po kojoj je trg i dobio ime. Katedrala Frauenkirche je ujedno i najviša građevina u Munchenu, čiji je toranj visok gotovo 100 metara. Zanimljiva je činjenica da se gradska uprava pobrinula da tako i ostane te su zabranile da zgrade budu više od tog tornja. To je jedan od razloga zašto München ostavlja toliko skladan dojam u očima promatrača, sve je građeno u harmoniji s okolinom.Stara gradska jezgra, odnosno pješačka zona, puna je lijepih ulica i trgova. To su sve shopping ulice, a u blizini se nalazi trg Odeonsplatz. Trgom dominira prekrasna crkva Theatinerkirche, građena 1662. godine. U širem središtu grada se nalazi i Hofgarten, Dvorski vrt, koji slovi kao jedan od najljepših gradskih parkova.


Nakon što se umorite od razgledavanja i hodanja, predlažem vam odlazak u jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija, pivnicu Hofbräuhuas. München ima velik broj pivnica, ali ova je definitivno jedna od najpoznatijih na svijetu. Pivnica je ogromna, građena je prije gotovo 500 godina te je potpuno renovirana 1985. godine. U zatvorenom dijelu može boraviti više od 1300 ljudi, u vrtu još 400, tako da ne morate brinuti hoće li biti mjesta. Ovdje je najnormalnija stvar dijeliti stol jer je riječ o masovnim drvenim stolovima i klupama, tako da gosti zauzimaju svako slobodno mjesto.U glavnoj sali atmosferu podiže tradicionalna muzika koju bendovi izvode uživo, osoblje je obučeno u bavarske narodne nošnje, a cijene hrane i pića su prihvatljive. U ponudi su standardna jela za ovaj dio Europe, kobasice, razne vrste mesa s krumpirom i kupusom, gulaši, knedle i slično. Konobari su jako brzi i poprilično zauzeti, ne reagiraju na poziv mahanjem kao kod nas, ali vjerujte da ste viđeni te da ćete biti posluženi. Posjet ovoj pivnici je definitivno mjesto gdje ćete iz prve ruke doživjeti bavarski način života. Prepuna je turista, ali to ne umanjuje doživljaj.


Ukoliko ćete u Münchenu provesti više od jednog dana, predlažem posjet BMW muzeju, s obzirom da to automobil po kojem je grad poznat.

Muzej je moderno građen, a postav je zbilja odličan. Uz muzej se nalazi BMW Welt, prodajni salon u kojem su izloženi najnoviji modeli automobila, tako da ako vam je želja sjesti u top nabrijani auto, definitivno uzmite vremena i isplanirajte pola dana za ovo mjesto.Ostavljamo Munchen i krećemo prema dvorcima. Smješteni smo bili u mjestašcu Oberammergau u blizini skijališta Garmisch-Partenkirchen. Lokacija je i više nego odlična za obilazak najpoznatijih dvoraca Bavarske; Neuschwanstein i Linderhof. Boravili smo u hotelu Hotel Alte Post u centru ovog tradicionalnog Bavarskog mjestašca.


Predlažem da dan započnete obilaskom Linderhofa, omiljenog dvorca Ludwiga II. koji ga je dao izgraditi kao svoje utočište. Uzor mu je bio francuski Versailles, a poveznice s ovim dvorcem ćete itekako primjetiti prilikom posjeta. Unutar dvorca dominira obilje zlata; sve se pozlatilo, a dvorac je uređen do zadnjeg detalja za razliku od Neuschwansteina koji je ostao nezavršen.S obzirom da je Ludwig II. volio uživati u operama, uz dvorac je dao izgraditi umjetnu spilju (Venerina špilja) s jezercem gdje su se izvodile njemu najdraže, Wagnerove opere. Špilja je bila grijana, a car je unutra znao provoditi sate. Nažalost, nismo uspjeli vidjeti špilju jer se vrijeme našeg posjeta obnavljala, no to nije umanjilo dojam.


Gotički Neuschwanstein je ljudima veća atrakcija jer zaista izgleda kao iz bajke. Nalazi se u mjestašcu Hohenschwangau u blizini Füssena. Uspon do dvorca moguć je lokalnim autobusom ili kočijom, a oni entuzijastični mogu i prošetati. Dvorac je izrađen na visokoj litici, no nažalost, kao što sam već napomenula, iznutra nije završen. Uređeno je svega 15 prostorija od preko 200 planiranih, no te koje su uređene su zaista prekrasne. Totalna suprotnost Linderhofu, ove su uređene u bizantskom te stilu neoromanike. Već do te faze izgradnja dvorca je košta puno novaca, a mahnito se trošenje poprilično zamjeralo Ludwigu. U dvorcu su za vrijeme Drugog svjetskog rata skrivene zalihe zlata Deutsche Reichsbanke, koje su na samom kraju rata nestale. Dvorac je Walt Disney upotrijebio kao inspiraciju za zaštitni znak jer zaista izgleda kao mjesto u kojem je živjela princeza iz bajke. Dvorac je najljepše promatrati s Mosta kraljice Marije koji je izgrađen između dvije stijene. Na mostu je često jako velika gužva, tako da se stoji u redu po pola sata da bi uopće došli do njega, no vjerujete mi, vrijedi čekati. U dvorac se ulazi prema vremenskoj satnici kako je navedeno na ulaznici, tako da ako ga želite vidjeti iznutra, obavezno dobro isplanirajte svoj dolazak, nemojte kasniti i kartu kupite online jer je na licu mjesta nećete moći kupiti.Pored ovog dvorca se nalazi Hohenschwangau, dvorac koji je bio ljetnikovac kraljevske obitelji i mjesto u kojem je Ludwig II. proveo svoje djetinjstvo. Kralj nije imao sreće u ljubavi i, iako je bio obožavam od strane žena, nikada se nije ženio, a zbog duševne bolesti je uklonjen s prijestolja. Za razliku od ostalih članova kraljevske obitelji, nikada nije uživao u lovu, a karakter mu je bio više umjetnički i sanjarski.Hohenschwangau nismo obišli iznutra jer u jednom danu najčešće nema vremena za obilazak više od dva dvorca. Oba dvorca su okružena prekrasnim stazama za šetnju kroz šumu, tako da nabacite udobnu obuću i isplanirajte putovanje na ove, možda najpoznatije turističke Njemačke atrakcije.


Povratak na NASLOVNICU.158 views0 comments

Recent Posts

See All