• Dunja

CAYO COCO – lažni sjaj Kariba

Updated: Mar 16
Svaki put kad planiram novo #putovanje, uvijek postoji tračak sumnje da na fotografijama sve izgleda drugačije od stvarnog dojma. Moram priznati da sam za Kubu čula oprečna mišljenja. Većina ljudi se s Kube vrati punog srca i sretne duše, vidno oduševljeni zemljom i ljudima, iako se nekolicina mojih poznanika vratila manje zadivljeno od nas.


Kako bi pametno potrošili novac za putovanje i po povratku bili sretni onime što ste doživjeli, dobro razmislite što od putovanja očekujete. Birajte putovanja prema svojim preferencijama (neki jednostavno vole 10 dana ležati na plaži) umjesto da kasnije požalite što ste godišnji odmor potratili na krivom mjestu. Ako se odlučite za samostalni aranžman, dajte si malo truda te istražite zemlju i ponudu.


Kuba nudi puno više od Havane i nanizanih hotela u Varaderu, komercijalnom turističkom ljetovalištu.

Nastavak naše pustolovine po Kubi kreće putovanjem iz Havane prema otoku Cayo Coco. Dogovoreni prijevoz se ujutro uopće nije pojavio pa smo ostatak dana tražili alternativu. Ponovno nas je spasila naša domaćica Dayami i, nakon nekoliko sati čekanja, uputili smo se kombijem prema tom čarobnom otoku. Putem je naš vozač svratio do svoje kuće u selo nedaleko Havane kako bi pokupio sina i skuhao kavu za put dok smo mi gubili vrijeme gledajući kako dječica igraju bejzbol s drškom potrgane metle. Kasnije smo shvatili da je ubio dvije muhe jednim udarcem i organizirao posjet rodbini u tom dijelu Kube, kad je već tamo. Nismo mu zamjerili jer vas dugotrajna vožnja po Kubi može izluditi i učiniti malo nervoznim. Ceste su u jako lošem stanju, pokrpane su i pune rupa te vam za prelazak 400-tinjak kilometara u pravilu treba od 8-10 sati. Vozila nisu baš udobna tako da komfor na koji smo mi navikli u transportu ovdje zaboravite.


Jeste li gledali film „Brzi i žestoki 8“? Prvi dio filma je sniman na Kubi, a u uvodnoj sceni (LINK) se vidi cesta koja preko mora vodi do Cayo Coco otoka. Fidel Castro je početkom 90-ih godina odlučio turistički razvijati otoke pa su Kubanci nasipali kilometre mora i kasnije izbetonirali ceste kako bi otoke spojili s kopnom i učinili ih dostupnijima. Put do ovog otoka se proteže preko tirkiznog Karipskog mora koji kilometrima promatrate s obje strane ceste.


Neću vam lagati i reći da smo bili potpuno oduševljeni resortom i tim konceptom turizma. Hotel je bio dobar, daleko od toga, ali omjer uloženog i dobivenog nije ispunio očekivanja. Najljepši dio ovog mjesta su definitivno plaže, što je zapravo i jedino što nas je ovdje očaralo.


Kilometri bijelih pješčanih plaža, blistavo tirkizno more, školjkice, lepršave palme i odsustvo gužve.

Potpuna suprotnost našim plažama gdje se borimo za svaki slobodni centimetar prostora i svjedočimo situacijama u kojima je normalno da stranac stavi ručnik iznad tvog na način da ti gurne noge pod nos.


Dane ćete provoditi na plaži, uživati u kupanju, a vrijeme između ispijanja slatke Pina colade možete provesti u dugim šetnjama, ili jednostavno uživati u pogledu.


Prizori su kao iz zamišljenog raja, baš onako kako očekujete da će Karibi izgledati.

Svaki hotel ima kafić na plaži u kojem gosti, u sklopu cijene smještaja, mogu piti koktele te konzumirati hranu i druga pića iz ponude. To nam je bilo fora, ali imam jedno upozorenje; pripazite s ledom, kojeg su kokteli prepuni jer postoji šansa da pokupite želučanu virozu. Obično na putovanja izvan Europe nosim aktivni medicinski ugljen koji svakodnevno koristim kako bi spriječila ovakve situacije.


Ono što nam se svakako nije svidjelo je način na koji turisti diskriminiraju Kubance, pri tome prvenstveno mislim na Kanađane koji su tamo najčešći gosti. Njihov godišnji odmor izgleda tako da direktnim letom dođu na otok i ne odu van granica hotela. Tjedan dana se alkoholiziraju na plaži, ističući nacionalne simbole na suncobranu ispod kojeg leže. Ne ulazim u način kako tko provodi svoj godišnji, ali ponašanje prema zaposlenicima kojem smo svakodnevno svjedočili je za svaku osudu. Bezobrazan ton te maltretiranje zaposlenika svojim zahtjevima i prigovorima, ostavlja gorak okus, pogotovo jer nisi u mogućnosti reagirati, osim biti jako ljubazan nadajući se da ćeš malo ublažiti sliku i pokazati da nismo svi primitivci. Dodatnu težinu diskriminacije otkriva podatak da se Kubanci ovdje uopće ne smiju kupati već su ovakve prekrasne lokacije rezervirane isključivo za turiste. To nas je šokiralo.


Iako cijela priča ljetovanja na ovom otoku nije bila samo negativna; gledajući cijelo putovanje, ispalo je da smo ovdje najviše potrošili, a najmanje dobili zauzvrat. U nastavku našeg putovanja se pokazalo da na Kubi postoje autentična mjesta na kojima se može družiti s lokalcima, a to je ono što na kraju pamtiš puno više od hotelskog resorta u kojem uopće nismo imali dojam da smo na Kubi. Radi se o Trinidadu, gradiću u kojem smo proveli sljedećih nekoliko dana.


Ukupni dojam je ipak popravio koncert najpoznatijeg kubanskog muzičkog sastava; Buena Vista Social Club. Ova svjetski poznata grupa profesionalnih glazbenika smatra se ambasadorima kubanske kulture i glazbe, a kvalitetu dokazuje nagrada Grammy koju su dobili 1998. godine. Skupina je godinama oduševljavala publiku diljem svijeta, a mi smo bili sretnici koji su se u pravom trenutku našli na pravom mjestu.


Kubanska muzika je istinski prekrasna. Krije u sebi moć kojom te opčini i oraspoloži u sekundi te potakne mnoštvo dobrih osjećaja. Takvoj glazbi se jednostavno treba prepustiti i uživati u njoj do maksimuma. Koncert je bio pravi show! Članovi benda su odlični animatori, tako da su nekoliko momenata nesebično uključili publiku u svirku. U jednom trenutku su me izvukli na pozornicu da im „asistiram“ na bubnjevima. Nisu se usrećili izborom jer ja zaista nemam sluha, ali zato jako volim glazbu. Situacija je na kraju ispala skroz simpatična, a meni je taj trenutak ostao u sjećanju kao jedna od najljepših životnih uspomena. Sviranje s legendama svjetske glazbe. Može li čovjek poželjeti više?


Naše kratko ljetovanje na Karibima je došlo svom kraju. Jedva smo dočekali vratiti se pravoj, izvornoj Kubi, a na putu do šarenog Trinidada smo doživjeli anegdotu. Pukla nam je guma na autu! Čitajte OVDJE.


Povratak na NASLOVNICU.


Korisni linkovi i informacije o prijevozu i smještaju:


POPIS HOT SPOT MJESTA NA KUBI


OFFLINE MAPE KUBE

IOS

ANDROID


AUTOBUSNI PRIJEVOZ

VIAZUL - karte možete kupiti unaprijed


PRIVATNI PRIJEVOZ (razne opcije)


SMJEŠTAJ

https://www.casahavanaparticular.com/

https://hr.airbnb.com/

https://www.booking.com/index.hr.html


SMJEŠTAJ I PRIJEVOZ

https://www.bbinnvinales.com/

- mi smo preko ove stranice dogovorili kombi prijevoz za nas sedmero


https://www.novelacuba.com/

https://www.transturcarrental.com/

https://www.transtur.com/


CIJENE SMJEŠATAJA

Casa Particular: $25 – $40 po noći

Hotel (srednji rang): $90 – $150 po noći

Resort & skuplji hoteli: $200 – $400 po noći


CIJENE TAKSI PRIJEVOZA

8-10 dolara po vožnji (prosjek)470 views0 comments

Recent Posts

See All