• Dunja

Dobrodošli u KUALA LUMPUR

Updated: Mar 16


Put od aerodroma prema gradu ukrašava mnoštvo palmi, što ni ne čudi jer je upravo Malezija najveći svjetski proizvođač palme uljarice. Visoka količina vlage u zraku znači da frizure ni uz trovremenski Taft neće biti postojane te ćete se sjajiti na gotovo svakoj fotografiji koju snimite.


S aspekta arhitekture, glavni grad Malezije je možda najpoznatiji po Petronas Twin Towers, koji su, s visinom od 452 metra, jedne od najviših građevina na svijetu.

S obzirom da su tijekom večeri osvjetljeni, jednako su interesantni i u noćnoj varijanti. Ukoliko ćete željeti na vidikovac koji se nalazi na 86. katu, imajte na umu da je razgled najčešće rasprodan nekoliko dana unaprijed pa prije putovanja svakako kupite online ulaznice.

Uz pogled s vrha koji je zaista spektakularan, fascinantan je i lift koji je toliko brz da izgubite osjećaj visine. Ulaznica uključuje i vođenu turu te pristup staklenom mostu koji spaja tornjeve. U podnožju Towersa nalazi se i shopping centar te mnoštvo restorana tako da se ovdje može provesti oko pola dana.


Kretanje po gradu je vrlo jednostavno; javni prijevoz je jednostavan za korištenje i cjenovno pristupačan, tako da nema straha da ćete se izgubiti. Također, cijene taksija i Ubera su izrazito povoljne zbog niske cijene nafte.

Malo upozorenje za zimogrozne- obavezno uz sebe imajte majicu dugih rukava. U javnom prijevozu je klima pojačana do maksimuma pa s obzirom na vrućinu vanjskog svijeta, vrlo je lako prehladiti se.


Jedna od glavnih turističkih atrakcija nedaleko Kuala Lumpura su Batu caves (Batu špilje).

Do njih se može doći s centralne stanice željeznice u Kuala Lumpuru (Sentral Railway Station). Karte se kupuju kod KTM Komutera i osam stanica vožnje vas dijeli od špilja. Stanica se zove Batu caves i posljednja je u nizu tako da ne možete pogriješiti. Ako usput naletite na kojeg spavača za šalterom koji bi trebao raditi, nemojte se čuditi, nagledati ćete se toga još. Nama je to isprva bilo neobično, ali nakon vremena provedenog u Aziji, shvatili smo da je to normalno. Ne samo za šalterima nego i u dućanima. S obzirom da kod njih u dućančiću rade i po tri osobe, nije ni čudno da si mogu priuštiti pauze. Barem jedan mora malo odmoriti.Kad govorimo o Batu špiljama, riječ je o nizu vapnenačkih špilja u kojima se nalazi hinduistički hram. Same po sebi su vrlo atraktivne, a najpoznatije su po ulazu u špilje do kojeg vodi više od 270 stepenica. Put do vrha je malo naporan zbog vlage u zraku, no pritom vam društvo rade simpatični majmunčići koji čekaju poslastice. U hramu vlada posebna atmosfera, što zbog velike količine svijeća, što zbog hinduističke muzike, zvončića, bubnjeva i molitve koje savršeno dopunjuju ovaj prekrasan i neobičan prostor. Na vanjskom platou, ispred ulaza u špilje, nalazi se ogroman zlatni kip boga rata Murugana, tako da ćete ovo mjesto možda najlakše prepoznati po njemu. Osim navedenog, ovdje nemate puno mjesta za obilazak tako da ostatak dana možete isplanirati u Kuala Lumpuru.Posjetili smo i Chinatown za koji ne mogu reći da je bio nešto posebno. Puno više nam se svidjela glavna tržnica na kojoj jeftino možete kupiti suvenire i nadisati se mirisnih štapića. Jesti možete gotovo na svakom koraku, no upozoravam vas na ljutinu hrane na koju mi nismo navikli. Ono što je njima blago začinjeno nama je jaaaako ljuto. Također, kako smo lutali po dućanima, jedan dan smo kupili čips i skoro si spalili usnice od silne količine soli. Ipak, uživali smo u hrani i svemu što smo vidjeli. S obzirom da nam je Kuala Lumpur bio usputna stanica, ostatak vremena smo proveli smo bez posebnog plana, šetali smo gradom kako bi upili atmosferu. Bilo je tu svega, od lijepih starih zgrada, prekrasne džamije do velikog tornja Menara.Što se smještaja tiče, ovdje se zaista možete razmaziti za mali novac. Mi smo preko Airbnba iznajmili prostrani apartman u The Face suites za otprilike 150 kn po osobi po noćenju. Apartman je bio komforan i dobro opremljen, no ono što inače ne volim u Aziji, što je općenito i jedina stvar koja mi se tamo ne sviđa, je način čišćenja. Mi smo u Hrvatskoj zaista razmaženi što se čistoće tiče jer ono kako će počistiti i dočekati svog gosta, kod nas bi bilo jedva za prolaz. Nekako smo prešli preko toga jer je vrh naše zgrade imao predivnu terasu s bazenom, barom i fitnesom. Uz to, nalazi se na svega par minuta hoda od Petronas towera. Ostatak slobodnog vremena smo proveli na bazenu planirajući posjet otoku Javi u Indoneziji, koji je bio naše sljedeće odredište.


Povratak na NASLOVNICU.


555 views0 comments

Recent Posts

See All