• Dunja

MIRISNI BRIJUNI

Updated: Mar 16
Brijuni su jedan od osam hrvatskih nacionalnih parkova i mjesto kojem se vraćam zadnjih nekoliko godina. Moram priznati, prvi put kad sam bila na Brijunima nisam bila oduševljena viđenim; zapravo me šokirala zastarjela infrastruktura i zgrade koje izgledaju kao da ih nitko nije pipnuo još od Tita i Nesvrstanih. Danas je upravo to ono što mi se najviše sviđa, taj dašak prošlog vremena te specifičan i zanimljiv smještaj (ukoliko niste previše razmaženi).


Zašto se moje mišljenje o Brijunima promijenilo? Čini mi se da jednodnevni izleti na Brijune ne odaju pravi dojam i puni potencijal otoka jer čarolija počinje zalaskom sunca kad zamirišu pinije i zrikavci započnu svoju pjesmu, a na prostranim livadama se sramežljivo pojave srne i jeleni. To su slike Brijuna koje pamtim.

Brijuni su mjesto gdje ćete se u kratkom vremenu zaista odmoriti. Tamo vlada potpuni mir, a pogled na jedinstveni sklad biljaka, životinja i kulturne baštine u kombinaciji s bistro plavim morem neće vas ostaviti ravnodušnima.


Odlučila sam napisati ovaj tekst jer je jesen u Istri još uvijek prekrasna za posjet Brijunima, a cijene su niže od sezonskih. Upravo traje posebna ponuda za noćenja u sklopu Mjeseca hrvatskog turizma pa bacite oko i razmislite o izletu. Nažalost, sada više nije vrijeme za kupanje, ali ima dosta sadržaja za uživanje i izvan ljetne sezone.


Da na Brijunima napunite baterije dovoljno je rezervirati dva ili tri noćenja. Ovisno o bužetu kojim raspolažete, možete birati između hotela Neptun ili Istra, a najjeftinije su sobe Karmen koje ničim ne zaostaju za hotelima. Sobe su jako prostrane, a ako rezervirate smještaj okrenut prema moru, dobivate prekrasan pogled na Brijunsku luku i balkon na kojem ćete svakodnevno uživati gledajući i osluškujući more. Sobe su staromodne; nema televizora, mini bara, a namještaj je iz nekih prošlih vremena. Ono što se primjećuje je da su sobe u svojim danima slave bile opremljene robom prve klase, da se prilikom gradnje i projektiranja razmišljalo o komforu i razmještaju te se vodilo računa da soba ima dovoljno kvadrata kako bi se gosti u njoj dobro osjećali. Ponavljam, ako ste tip osobe koja voli luksuz onda rezervirajte sobe u hotelu Istra, ali njih ćete u ljetnoj sezoni i više platiti.

Sobe Karmen van sezone možete dobiti za petstotinjak kuna za dvije osobe što je po meni i više nego prihvatljivo uzimajući u obzir činjenicu da ulaznica za Nacionalni park košta preko 150 kuna, što znači da morate još mrvicu doplatiti i dobivate noćenje s doručkom. Na taj način možete ostati praktički puna dva dana na Brijunima zato što se ulaznica u park ne plaća ukoliko ste gost bilo kojeg od hotela. Zgodno za znati zar ne?

Brijune krasi prekrasna priroda, mir, čisto more i okoliš, a povijest Brijuna će vas oduševiti, počevši od dinosaura preko rimskih ostataka pa sve do Tita i današnjeg doba.


Glavne atrakcije Brijuna su:


Zoološki vrt (svima znan kao safari)

Zebre su često spremne za fotkanje, a slonica Lanka, dar Titu od Indire Ghandi, je posebna atrakcija. Na rubnom dijelu Safarija, uz more, se nalazi Dino park s otiscima dinosaura.


Kuća za brodice

Kuća za brodice, tzv. čamčarnica je obnovljena prije par godina i pretvorena u moderan intepretacijsko-edukcijski centar koji će posebno biti interesantan djeci jer je uređen interaktivno. Postav obrađuje prirodne ljepote i povijest otoka.


Arheološki lokaliteti

Na otoku postoji stotinjak lokaliteta i objekata arheoloških i kulturno-povijesnih vrijednosti koji obuhvaćaju razdoblje od prvog neolitskog naselja, zatim ljetovališta i lječilišta početkom proteklog stoljeća te predsjedničke rezidencije koju su pohodili mnogi svjetski državnici.


Ponuda sporta (biciklizam, golf i tenis)

Na raspolaganju su bicikli, golf i tenis. Odnedavno u ponudi imaju i električne bicikle što je dodatni plus u ponudi. Za obitelji s djecom na raspolaganju su i prikolice za bicikle tako da se oni manji mogu bezbrižno voziti i uživati dok roditelji voze bicikl.


Istraživajući otok doći ćete i do prekrasnog Kupelwieserovog vidikovca, Titovog papagaja Kokija koji će porazgovarati s vama, zatim Kochove staze i drugih zanimljivih sadržaja.


Veliki Brijun možete istraživati i pješke, ali ćete se poprilično nahodati. Najbolja opcija su bicikli, a za one koji su spremni platiti više, golf autić. Biciklom će vam trebati oko šest sati ako želite obići cijeli otok, a pritom u miru razgledavati i fotkati. Na raspolaganju vam je i turistički vlakić. Super stvar je da su staze za vožnju asfaltirane, a na gotovo cijelom otoku ćete voziti u hladu drveća tako da turu možete planirati i prilikom iznimno toplog vremena.

Ukoliko ćete na Brijune doći na jednodnevni izlet, preporučujem vam da ponesete vodu i grickalice jer na otoku nema trgovine. Što se hrane tiče, možete računati isključivo na hotelsku ponudu.

Obilazak možete najbolje isplanirati preko aplikacije Brijuni Pocket Guide (na kraju teksta su linkovi za preuzimanje aplikacije) ili se jednostavno opustiti i istraživati bez određenog plana. Otok nije prevelik, a rute su kružnog tipa tako da nema straha da ćete zalutati.


Na kraju, ne mogu se ne dotaknuti Tita, kojem su Brijuni bili omiljena destinacija i gdje je primao brojne slavne osobe i državnike. U muzeju su izložene mnoge fotografije, kao i Titov poznati Cadillac Eldorado te se u njemu, uz plaćanje, možete i provozati.


Nadam se da sam vas uspjela uvjeriti u ljepotu Brijuna i nadam se da ćete, kao i ja, uživati u čarima ovog prekrasnog otočja.


OSNOVNO:

Cijene najma bicikla i ostala ponuda SPORTA

Brodske linije iz Fažane za Veliki Brijun

Smještaj na otoku

Aplikacija POCKET GUIDE za obilazak Brijuna (za androide)

Aplikacija POCKET GUIDE za obilazak Brijuna (za Iphone)


VAŽNO UPOZORENJE:

Ukoliko namjeravate snimati dronom, pripazite. Na Brijunima Hrvatska vojska još uvijek ima svoj dio otoka. Snimanje je zabranjeno te se novčano kažnjava.


Povratak na NASLOVNICU.701 views0 comments