• Dunja

Rio de Janeiro - osmijeh iznutra i izvana

Updated: Nov 13, 2020


Rio je neobično fotogeničan i čudesan grad u kojem vam neće biti dosadno. Njegova panorama koja uključuje tropski krajolik, planinu i zlatne plaže, uz svjetski poznate simbole, ostat će vam najbolji suvenir koji možete zamisliti.


Daleko od živahnog pijeska Copacabane i Ipaneme, na brdu Corvacado, grad svojim rukama grli i čuva kip Krista Iskupitelja.

Da biste se izbliza divili ovom kipu, savjetujem vam da izlet planirate na dan kada će u Riu biti sunčano vrijeme. Kip se vidi iz gotovo svakog dijela Ria i nalazi se jako visoko te je često i za vedrih dana skriven oblacima. Do vrha vozi moderni tramvaj, a slikovitu vožnju kroz prašumu završiti ćete hodanjem stepenicama do samog kipa. Karta koju ćete platiti 140 kuna ima predviđeni vremenski okvir posjećivanja od otprilike 2,5 sata. To je pokušaj rasterećenja lokacije i ubrzavanja protoka posjetitelja. No, iako smo se zadržale duže od planiranog, primijetile smo da nitko nije kontrolirao dužinu našeg boravka. Jutro kad smo krenule na razgledavanje bilo je sunčano. Prilikom kupnje karte upozorene smo da je na vidikovcu magla, ali kako je bilo još rano i misleći da će se razvedriti, nismo odustale od našeg plana. Ako ste pročitali moj prijašnji tekst, BRAZIL - sloboda i opuštenost u Rio de Janeiru, u kojem sam spomenula vremenske (ne)prilike Ria, nama se to upravo ovdje dogodilo. U trenutku kad smo došle do vrha, digao se olujni vjetar te je počela padati jaka kiša. Na svega desetak metara od kipa našle smo se u potpunoj magli. Na terasama ispod kipa postoje dva kafića pa smo se zajedno sa svim ostalim posjetiteljima sklonile tamo misleći kako će pljusak uskoro prestati. Prevarile smo se. Kako je vrijeme prolazilo, bilo je sve gore. Nakon više od četiri sata čekanja, dvije kave, jedne pive, dvije caipirinnhe i krumpirića, Isus je napokon izašao iz oblaka i oduševio sve prisutne. Iako je dan definitivno prošao drugačije od planiranog, ipak nas je na kraju počastio najljepšim zalaskom sunca kojeg smo vidjele; onim na Ipanemi.


#Ipanema i #Copacabana su najpoznatije plaže Ria, ali naravno ima ih još, jednako lijepih i atraktivnih. Uz plaže se, uz bezbroj malih štandova sa suvenirima, pićima i hranom, nalaze restorani i kafići. Plaže uokviruje šetnica duga nekoliko kilometara po kojoj neprestano voze bicikli i romobili. Na plažama se igra odbojka, nogomet, sufranje...


Stanovnici Ria su ljubitelji aktivnog života na otvorenom.

Plaže su prepune šarenih suncobrana i sklopivih stolica, odnosno ležaljki za plažu, a na svakih nekoliko metara svira muzika koja vam podiže već ionako super raspoloženje. Set od dvije stolice sa suncobranom možete unajmiti za 50 kuna, a pivicu koju će vam ponuditi dobit ćete umetnutu u čašu od stiropora kako bi se sporije ugrijala. Kreativna ideja!


Važna napomena vezana uz temu plaža su #valovi. Prekrasni i atraktivni oceanski valovi potpuna su suprotnost našim pitomim jadranskim valovima. Smjestite se dalje od obale jer vas u trenu mogu iznenaditi i doslovno srušiti sa stolice. Iako sam to i sama znala jer sam tamo već bila, smještena podaleko od obale i ispijajući caipirnhu, mene i desetke ljudi oko mene, zapljusnuo je ogroman val. Nije problem to što nas je val smočio, već je meni izbacio mobitel iz ruke i povlačeći se u pijesak povukao i mobitel za sobom. Srećom, mobitel je vodootporan i uspjela sam brzo odreagirati te sam ga u zadnji tren spasila iz mora.


Brazilci često na plažu dolaze obiteljski s prijenosnim frižiderom i svim potrebnim za cjelodnevno uživanje. Plaža im je mjesto za druženje, aktivni odmor i uživanje što nam se jako svidjelo.


Svim ljubiteljima sladoleda svakako preporučam da probate nešto što se zove #Acai. Ako su vam prva asocijacija bila acai bobice, u pravu ste. U ovom slučaju radi se o smrznutom desertu od bobica koji se servira u čašici. Preljeve i posipe koji mogu biti mljeveni keksići, čokoladne mrvice ili žitarice birate posebno. Acai nutricionisti smatraju superhranom koja je jako popularna u zadnje vrijeme, iako se u Južnoj Americi koristi već stotinama godina. Stoga, ako poželite nešto slatko, a ujedno jako zdravo, svakako probajte.


Gastronomija je u Brazilu jako raznolika, uz tradicionalni brazilski roštilj (meso s ražnja režu direktno ispred vas), ovdje su zastupljeni i morski plodovi. Odlične su i okruglice od sira (Pao de queijo) te naravno neizostavni nacionalni koktel caipirinha o kojem sam već pisala u prošlom tekstu.


Sjećate se spota pjesme Beautiful?

Snoop Dogg je u Riu snimao video na nekoliko lokacija koje su nakon toga postale hit. Jedna od njih je Parque Lage, gradski park u suptropskoj šumi koji je slobodan za posjećivanje. Simbolična cijena ulaznica od 10 kn naplaćuje se za ulazak u palaču, odnosno ljetnikovac otvorenog tipa s kamenim terasama. Unutarnja terasa palače u svom središnjem dijelu ima ukrasni bazen neobično plave boje, a u bočnim galerijama ispod svodova nalazi se kafić u kojem možete provesti sate.


Arhitektonski, ovo mjesto izgleda prekrasno, a u kombinaciji s parkom i zvukom ptica neće vas ostaviti ravnodušnim. Ljetnikovac je trenutno umjetnička škola, a suvenirnica koja se nalazi u sklopu škole, prepuna je neobičnih dizajnerskih stvarčica. Ovo je lokacija koju ljubitelji Instagrama ne smiju propustiti, mjesto je kao stvorena kulisa za savršene fotografije. Na svega nekoliko minuta voženje nalazi se i gradski botanički vrt koji je također prekrasan i vrijedan posjećivanja. Njegov drvored palmi, stotine vrste orhideja i majmunčići koji skaču oko vas poseban su doživljaj. #Orhideje u Riu rastu praktički na svakom koraku, kao korov. Zanimljivo je prisjetiti se koliko se mi mučimo pravilnim zalijevanjem i pažnjom oko tih prekrasnih biljčica.


Sljedeće mjesto svjetski su poznate stepenice, Escadria Selaron. Mislim da nema osobe koja je bila u Riu i nije se pohvalila fotografijom s ovih stepenica. Prekrivene su keramičkim pločicama u bojama brazilske zastave, a djelo su čileanskog umjetnika Jorgea Selarona. Ovo mjesto savršeno oslikava duh Rio de Janiera i njegovih stanovnika. Stepenice se nalaze u Lapi, centru grada, koji uz ovu atrakciju nudi i vožnju poznatim tramvajem #Bondhino. Ovaj povijesni tramvaj žute boje prometuje preko akvadukta i vozi kružno do četvrti Santa Teresa.


Glava šećera je uz Kip Krista Iskupitelja najskuplja lokacija u gradu, ali pogled na grad i plaže vrijedi vidjeti. Ljepota započinje usponom žičarom na obližnje brdo Morro de Urca, a završava razgledom zapanjujućeg pejzaža na glavnom vrhu Pao de Acucar. Vožnja na brdo je atrakcija sama za sebe jer se vozite na visećoj sajli, a staklena stijena kapsule žičare u kojoj se vozite pruža potpuno novu perspektivu razgledavanja. Šetajući stazicama po vrhu naići ćete na majmune i ptice te mnoštvo zelenila.


Ovdje vas želim upozoriti da preslatki mali majmučići imaju i svoju podmuklu stranu.

Nemojte ih pokušati hraniti i maziti jer biste mogli ostati bez svog sata ili dragog komada nakita. U gorem slučaju to će biti ugriz. Na vrhu se nalazi kafić u kojem ćete uz nezaboravan pogled popiti kavu, a možete se zadržati i na ručku. Cijena ulaznice je 200 kuna, a za obilazak će vam trebati nešto više od dva sata, ovisno o tome koliko ćete se dugo zadržati i meditirati u ovom raju.


Vjerujem kako ste čitajući tekstove o Brazilu, Riu i Argentini shvatili moju naklonost prema tim zemljama. Bez okolišanja, moram priznati da je Južna Amerika dio svijeta koji savršeno odgovara mom karakteru. Njihov način života, prepuštanje sitnicama koje život čine ugodnijim, uživanje u glazbi i hrani, šire jednu energiju koju je teško opisati nekome tko nikada nije kročio na ovaj kontinent.


Postoji ta neka smirenost duše koju čovjek osjeća tisućama kilometara daleko od kuće, a osjeća se kao doma.

Meni je sve to Južna Amerika. Osmijeh iznutra i izvana.


140 views0 comments

Recent Posts

See All