• Dunja

TRINIDAD - 50 nijansi šarene

Updated: Mar 16Postoji puno razloga zašto turisti hrle u #Trinidad koji je, nakon Havane, definitivno najposjećenije mjesto na Kubi. Ovdje vrijedi ostati barem dvije do tri noći, iako mnogi dođu samo na jednodnevni izlet.


Iz Havane možete doći autobusom ili Taxi colectivom (dijeljeni taksi prijevoz). Za cijenu taksija se možete cjenkati, ali bez pretjerivanja jer se najniža cijena ipak poštuje i ima svoj okvir na neslužbenom tržištu. Mi smo dogovorili kombi prijevoz s Cayo Coco otoka, a kombi se ovaj put pojavio na vrijeme. Vozač je bio super, puštao je odličnu muziku, a mi smo pjevali i veselili se. Svega par kilometara prije Trinidada pri prelasku mosta, začuo se neki čudan zvuk te je naš vozač stao uz cestu. Pukla nam je guma! Nije se dogodilo ništa opasno jer na Kubi ionako ne možeš voziti prebrzo, tako da nismo bili u panici. U vožnji autom na Kubi se čovjek navikne na rupe, jer se ionako cijelo vrijeme treseš. Dečki su pomogli dići auto, a naš vozač je ekspresno zamijenio gumu, kao pravi profić. Izgleda da mu to nije prvi put, hehe!


U prošlom tekstu „Kuba – daleko od luksuza“, pisala sam o tome da na Kubi imate dojam kao da je vrijeme stalo, što u Trinidadu posebno dolazi do izražaja. Vjerojatno zbog njihove povijesti koja kao da vas prati u hodu te kolonijalne arhitekture koja vlada ovim mjestom.


Grad je labirint popločenih kamenih ulica, prozračnih velikih trgova i kolonijalnih građevina.

Centar je pješačka zona, a srce grada je njegov prekrasan trg (Plaza Mayor), građen u doba kad je grad najviše prihodio prodajom šećerne trske. Na cesti ćete više viđati konjske zaprege nego automobile, a glazba je na svakom koraku.


Šarena pročelja kuća su vrlo neobična, a ulice jednostavne. Ulaz u kuću je, umjesto standardnih vrata, otvor u zidu ograđen dekorativnim rešetkama, ali ono što se krije iza zida je najzanimljiviji dio. Sam ulaz je predvorje, odnosno dvorište, a domovi nisu viši od jednog kata te se zapravo produžuju, a ne idu u visinu. Razlog tome je poprilično tužan. Naime, ulice Trinidada su bile pune robova koji su radili za bogate vlasnike plantaža pa su takvom vrstom gradnje stanari ograničili pristup robovima; najviše što su mogli je gurnuti ruku kroz rešetke. Alternativni pristup kući nije bio moguć jer su se gradile u nizu. Posebna atrakcija ovih kuća su nevjerojatne krovne terase na kojima domaćini poslužuju doručke. Kao i u Havani, ovdje vrijedi preporuka smještaja u privatnim kućama. Boravci su zabavniji i jeftiniji od hotela, a uvijek ćete na raspolaganju imati pomoć vaših domaćina za sve što će vam zatrebati.


Trinidad razgledajte pješke; sa zvonika u centru grada se pruža krasna panorama ovog idiličnog mjesta. Tu je dobra ponuda restorana, kafića i uličnih tržnica na kojima se prodaju prekrasni ručno izrađeni suveniri. Svakako ne propustite zaplesati salsu u baru „Casa de la musica“ (Kuća glazbe) koji se nalazi u strogom centru, a prepoznatljiv je po širokom stubištu na kojem od popodneva do kasno navečer sjedi mnoštvo ljudi. Ako niste neki plesač, sjednite na stepenice te uživajte u hladnom mojitu. Mi smo u „Casi de la musica“ svakodnevno upijali dobru vibru, a posebno zabavna je bila večer Valentinova. Nastupali su lokalni bendovi, a večer je izgledala kao ljetni plesnjak na hotelskoj terasi. Primijetili smo da su svi muškarci izveli svoje bolje polovice na zabavu tu večer, a detalj koji nas je kupio bila je rukom ispisana čestitka povodom Valentinova koju je svaka žena dobila na ulazu. To je u mom sjećanju Kuba.


Sitnim stvarima te potpuno razoruža i ostavi neizbrisiv trag u tvom srcu.

U centru obavezno popijte kavu u „Cafeu Fortuna“. Kafić je malen i nalazi se u prilaznoj ulici koja vodi u centar, svega dvadesetak metara prije glavnog trga. Naići ćete na njega u šetnji, sigurno. Jako je zanimljivo uređen; sa stropa vise novčanice iz cijelog svijeta, stolovi su stare šivače mašine, a ako se želite izvaliti, možete leći u staru kadu ili pak sjediti na televizoru. Najbitnije od svega, tamo ćete popiti super kavu, pravu domaću arabicu. Na zidu desno od ulaza, nalazi se i naš skromni doprinos u vidu Juraja Dobrile (10 kuna). Ako ćete ikada završiti tamo, razveselite me slikom traga koji smo tamo ostavili. Na novčanici su ispisana naša imena i naziv „Ekipa Čučaneros“. Tako smo se prozvali prema njihovoj nacionalnoj valuti CUC. Svaki put kada bismo preračunavali valute ili komentirali koliko nešto košta, rekli bi „samo 5 čučanerosa“.


S obzirom da se Trinidad nalazi na desetak kilometara od obale, ovdje možete svakodnevno uživati u morskim specijalitetima; čisto meso jastoga ćete platiti desetak dolara. Jedne večeri smo se počastili pizzom jer smo nabasali na pizzeriju koja je bila prepuna. Malo smo bili skeptični, ali ispalo je odlično.


Jedan dan rezervirajte za izlet na Cayo iguana (Otok iguana) kojeg možete uplatiti u nekoj od lokalnih agencija i koštat će vas oko 300kn. Na otok vrijedi otići jer je sve vezano za taj izlet ispalo stvarno fora. Od katamarana kojim ćete plaviti do otoka, koji ima mrežu u koju se možete zavaliti i sunčati se, do same lokacije. Moja mašta si je ovdje dala oduška pa svaki put kad prepričavam kako je izgledala plovidba i sam otok, uspoređujem to s filmom „Pirati s Kariba“. Divno tirkizno more, mali nenaseljeni otokom s hipnotizirajućim palmama na kojem stoljećima žive starosjedioci - #iguane.


Samo čekaš da na obzoru ugledaš Jacka Sparrowa kako plovi na svom crnom jedrenjaku.

Prije sidrenja na otočić, zainteresiranima su ponudili polusatno ronjenje na koraljnom grebenu uz otok (oprema uključena), a izlet je uključivao ručak; paellu, kao i neograničenu konzumaciju pića. #Paella je bila malo siromašna, ali dovoljno jestiva da nas zasiti prije povratka na večeru u Trinidad. Iguane se ovdje slobodno šeću i društvo su izletnicima te su na pristojnoj udaljenosti raspoložene za slikanje. Ukoliko niste tip osobe koja se boji gmazova, počastite se ovim neobičnim izletom. Na otoku ćete se zadržati par sati, tako da se možete kupati, skupljati školjkice i sunčati.


Uz Trinidad se nalazi i plaža #Ancon. Ponudom i izgledom je vrlo slična onoj na Cayo Coco otoku na kojem smo proveli nekoliko dana prije, a ako ste čitali moj prošli tekst „Cayo Coco – lažni sjaj Kariba“, tamo sam se referirala na činjenicu koja se tiče autentičnosti lokacije i dojma koji nas je pratio dok smo bili u resortu. Mislim da je bolje provesti koji dan duže u Trinidadu, iskoristiti tamošnje plaže koje su jednako lijepe i atraktivne, a na raspolaganju imate i druge sadržaje za ispuniti slobodno vrijeme; izlete, restorane, kao i mogućnosti izlazaka. Uz to, odluka zaobilaženja resorta će vam uštedjeti sigurno 2000kn.


Kad smo kod izlazaka, obavezno rezervirajte jednu večer za klub #Ayala. Do njega ćete morati taksijem jer se nalazi na rubnom dijelu grada, a njegova specifičnost je da se nalazi u prirodnoj špilji. Da nas taksist nije uputio, šanse da pronađemo ulaz bile su jednake nuli. Prvo smo u mraku, od parkinga do kluba hodali po zidiću, a ulaz u špilju su stepenice koje vode prema dolje. Ideja da se ovdje napravi klub je izvrsna, a izvedba fenomenalna. Mjesto gdje su smjestili plesni podij i šank te sve zajedno uklopili u prostor je za svaku pohvalu. DJ je puštao latino hitove, a vrhunac večeri je bio ples lokalne ekipe. To je izgledalo kao da se pred nama snimao plesni film. Kad su se cure i dečki pojavili toliko su dominirali podijem da su se ostali posjetitelji razmaknuli i oslobodili im podij, a mi smo, kao i svi ostali, hipnotizirajuće zurili u njih i gledali kako fenomenalno plešu.


Opraštanjem od Trinidada polako završavamo i našu kubansku avanturu. S obzirom da do Havane ima nekoliko sati vožnje, odlučili smo zadnju večer provesti u glavnom gradu u slučaju da se nešto neplanirano dogodi na putu što bi moglo rezultirati kašnjenjem na avion, ali i da se s Havanom pošteno oprostimo; jednim hladnim mojitom.


Savjetujem vas da ostavite nešto novaca za „Free shop“ na aerodromu. Ponuda cigara i pića (Havana rum) koje većina turista nosi kući kao suvenir je ovdje najpovoljnija, a to je dobra odluka kupiti na kraju jer se na putovanju ne morate zafrkavati i vući ih sa sobom preko pola Kube. Do sljedeće kubanske avanture kojom planiramo obići istočni dio za koji ovaj put nismo imali vremena, !Hasta la vista amigos.


Povratak na NASLOVNICU.
208 views0 comments

Recent Posts

See All